Krita

2017-03-06 @ 12:16:00

Ja de här året började inte bra för Kritas del, redan på nyårsdagen hade hon ont i magen, hon spydde och ville inte äta något. Vi tänkte att hon kanske var mer stressad av raketer och smällare än vad hon visar. Hon åt framåt kvällskvisten som hon brukar när hon haft ont i magen.

För några år sedan hade hon ont i sitt ben och fick äta Metacam och fick blödande magsår av det. Efter det har hon varit känslig i magen och inte kunnat äta vad som helst och vi har lärt oss vad hon inte klarar av, men ibland är lilla fröken väldigt snabb och får i sig sånt hon inte mår bra av och får ont i magen.
 
Hon mådde lite bättre dagarna efter nyår men var inte helt okej. Den 6/1 spydde hon igen, vi tyckte det var lite konstigt med tanke på att vi gett henne ris, kokt köttfärs och sina vanliga pellets. På eftermiddagen fick hon diarré och i sista diarrén kom det även blodklumpar men efter det mådde hon bättre och ville äta. Med tanke på att de närmaste veterinärena hade stängt och hon mådde bättre, bestämde vi att avvakta. 
 
Hon mådde bra fram till måndag (9/1) då hon började spy blodblandat och få diarré med blod och vi fick åka in till veterinären, hon blev inlagd med dropp och magen röntgades. Vi fick hämta hem henne på kvällen med diagnosen magkatarr och hon skulle äta Promax i tre dagar och Andapsin i sju dagar. Som bifynd hittade man en tumör i hennes ena juver, som man vid senare tillfälle ska ta bort. Efter ett återbesök morgonen efter är allt på rätt spår.
Allt gick bra tills måndagen efter (16/1), samma sak igen med blodblandade spyor, åter in till veterinären och hon blev inlagd med dropp igen. Hämtade hem henne på kvällen och nu hade hon fått ytterligare mediciner, Losec och Flagyl plus att hon skulle fortsätta med Andapsinen.
Krita mådde bättre igen och vi fick hopp om att medicinerna hjälpte henne men måndagen (23/1) började hon spy skum och bajsade slem/blod! Åter igen åkte vi till veterinären, nya prover togs och nu var misstanken tumör i tarmarna! Hon skulle fortsätta med alla mediciner tillsvidare och fick tillägg av Vi-siblin s (fibrer som tarmarna skulle må bra av). Jag åkte hem med henne och vi var jätte ledsna och hoppades innerligen att hon inte hade en tumör!!! 
Veterinären ringde på torsdag (26/1) och sa att Krita har akut pankriatit, så vi fick byta till ett foder som har mindre fett i sig och eftersom hon även hade en inflammation i tarmen skulle hon fortsätta med medicinerna. Vi har ju gett henne kokt köttfärs för magens skull men då har vi samtidigt gödigt hennes pankriatit. Får dåligt samvete men vi visste ju inte!
 
Dagarna går och Krita mår bättre och börjar bli sitt gamla jag! Hon äter upp kurerna med mediciner, de enda hon fortsätter med är vi-siblin s. Hon hinner med att löpa också innan det var dags för nya blodprover den 17/2 för att se om värdet sjunkit.
Den 28/2 ringer veterinären upp mig och meddelar att bukspottkörtel värdena var dubbelt så höga som förra gången. Detta trots att Krita bara ätit low fat foder, får tid för ultraljud buk dagen efter, nu är misstankarna om en tumör tillbaka!!! 
Ultraljudet visar en fin bukspottkörtel, lever och galla men att det är grumligt inne i gallan (ska vara en klar vätska). Som bifynd hittar man cystor i livmodern, inget hon har besvär av just nu men kanske kommer få i framtiden. Hon får recept på ny medicin Urosofalk mot gallan och vi ska på återbesök om en månad. Med tanke på tumören vid juvret så kan man operera bort livmodern samtidigt med den. Men inget kommer göras förän provet normaliseras!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0